Fler kvinnor i våra styrelser

I dag är det Handelskammarens dag med stort D. Vi håller nämligen årsmöte i Stora Börssalen i Börshuset i Malmö. 250 deltagare har anmält sig och det är snudd på rekord, vilket känns riktigt roligt. Temat för dagen är ”10 år med Öresundsbron – blev det som tänkt?”. Därför har vi i morse också presenterat vårt Öresundsindex som mäter hur integrationen utvecklas.

Men viktigast av allt vid årsmötet är valen till vår fullmäktige och våra styrelser. I år är förnyelsen större än på många år och antalet kvinnor kommer att öka. Bl a kommer Charlotta Falvin, TAT:s VD, att väljas in i vår huvudstyrelse.

Det är kanske inte helt enkelt att överblicka vår struktur, varför en kort förklaring kan vara på sin plats. Vi har en fullmäktigeförsamling om max 120 ledamöter. De är vårt policyorgan, dvs de bestämmer vilka frågor vi skall driva och vad vi skall tycka. Våra sju regionstyrelser (som alla skall ha tio ledamöter) är en delmängd av fullmäktige med särskilt uppgift att bevaka sitt eget delområde, exempelvis nordvästra Skåne eller Kalmar län.

Vid sidan av fullmäktige finns en huvudstyrelse som fungerar mer eller mindre som en vanlig bolagsstyrelse. Den består av sexton ledamöter och har ett ansvar för den operativa verksamheten, vilket fullmäktige och regionstyrelserna alltså inte har. Dock är samtliga sju regionstyrelseordförande alltid representerade i huvudstyrelsen.

Låter det krångligt? Jo, kanske. Men när man ser det engagemang som våra huvudmän från alla hörn av Sydsverige visar för Handelskammarens verksamhet så kan man inte annat än vara stolt.

Stephan Müchler

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>