Öresundsintegrationen går bakåt!

I dag presenterar vi årets Öresundsindex och för första gången sedan vi startade 2001 går integration faktiskt tillbaka. Värdet faller från 72 till 69. 100 motsvarar full integration.

Att det går tillbaka förvånar mig egentligen inte. Vi har under många år försökt förmå regeringarna på ömse sidor av Sundet att förenkla regelverk för arbetstagare och företag. I bland har vi lyckats, men allt för lite har gjorts. Det är helt enkelt för många frågor och problem som ännu, 10 år efter broinvigningen, inte har lösts.

Exempelvis kan den som bor i Sverige och jobbar i Danmark inte utan problem ta ett extraknäck i Sverige. Då drabbas den danske arbetsgivare av avgifter som gör anställningen ohållbar. Ett ”extraknäcksförbud” alltså, knappast förenligt med en arbetslinje. Att regeringarna dessutom december 2007 proklamerade att man då löst problemet gör inte saken bättre. De hade inte gjort sin hemläxa ordentligt och den är ännu inte gjord.

Det skall bli intressant att se hur det ansvariga statrådet Cristina Husmark Pehrsson kommenterar detta. Hon är gäst i eftermiddag vid Handelskammarens årsmöte i Malmö Börshus.

Du kan se morgonens inslag om vårt index på SVT och Sveriges radio.

Stephan Müchler

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>