Balanserad statsminister..

Reinfeldt fick uppmärksamhet i Almedalen för att han INTE lovade skattesäkningar.

Men ”löftet” är inte så förvånande.

Generationen Reinfeldt (m fl) växte upp med att borgarna förlorade den ekonomiska debatten genom underskotten i statsfinanserna på 70-, 80- och 90-talen. Det var delvis orättvist – borgarna fick alltid makt i lägen när konjunkturen var på väg ned. Men det var såklart också delvis rättvist. Framförallt sjuttiotalets borgerliga regeringar hade svårt att hålla igen.

Socialdemokraterna var alltid bra på att utvinna röster på detta. Olof Palmes skafferital är kanske det roligaste exemplet. Se här.

Därför finns ett enda övergripande mål med Alliansens ekonomiska politik:

Balans, balans och åter balans.

Aldrig mer vill man sitta i valdebatter i TV och få stryk för att man schabblar med ekonomin. Denna taktiska politiska apsekt är troligen viktigare är den rent ekonomiska för moderaterna. Det är mot den bakgrunden Reinfeldts utspel skall ses. Det är inte bara ”triangulering”

Nu gäller det bara att vi kan övertyga om att förfinansierad infrastrukur (s.k. PPP/OPS) är ett utmärkt sätt att både ha balans och stimulera tillväxt. Oavsett regeringsfärg..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>