HH Hearing i nationens intresse

Idag var det hearing om HH-leden (en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör). Handelskammaren var såklart där med en dragning för minister Catharina Elmsäter-Svärd och den särskilda utredningsgruppen som hon tillsatt.

Det var en bra hearing och värdefullt att genomföra den på plats och med stor öppenhet i stället för i slutna rum i regeringskorridorerna. Bra gjort, ministern!

En del av vårt inlägg framgår i lördagens artikel i KvP här.

Efteråt slår det mig hur viktigt det är att hålla tungan rätt i mun när man talar om vad som är det nationella perspektivet i den här typen av investeringar.

Det är lätt att tro att godstrafiken spelar stor roll för nationella intressen. Men så är det inte. Det går mycket lite svenskt långväga gods genom Öresund. Faktum är att ingen enskild bro eller hamn spelar nationell roll. Här är det den sammantagna kapaciteten och utbudet som är avgörande. Det viktiga för långväga gods är att det finns alternativ (ger prispress) och leveranssäkerhet. En fast förbindelse bidrar till detta. Den ger alltså viss nytta, men inte specifikt svensk nationell nytta. Enkelt sagt är det så att den som kör eller fraktar varor från Palermo till Mälardalen inte bryr sig om hur han tar sig förbi Skåne, det finns alltid alternativ. Så det är inte det som ger stora nationella värden. Redan gjorda eller beslutade investeringar i andra godsanläggningar påverkar inte frågan.

Stora nationalekonomiska värden finns i stället i bättre fungerande arbetsmarknader och konsumtionsmarknader – inte minst bostadsmarknader. Här ger en fast förbindelse massiv nytta och tillväxt. Tillsammans med bättre fungerande regionala plattformar för företagen är det sådana effekter som är nationellt intressant ur ett ekonomiskt perspektiv. Värdet av detta är enormt. Och HH-leden är inte utbytbar mot bron. Man pendlar inte mellan Helsingör och Väla via Öresundsbron.

Därför är frågan om kapacitet på Öresundsbron ointressant för frågan om behovet av HH-leden, annat än på marginalen.

Däremot kan bron vara relavant om man ser hela sundet som system och lägger driften av HH i samma bolag som bron. Det kan vara värt att fundera på rent tekniskt.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>