Skåne är tigerns klor

Idag presenterade vi den andra delrapporten om Skåne-Själland efter bron. Den här gången var fokus på svenska sidan och resultaten visar tydligt att bron verkligen har betytt mycket för utvecklingen här.

En bild av flera visar detta tydligt. Den visar tillväxten i export till Danmark av tillverkade varor från Västra Skåne, Stockholmsregionen och resten av Sverige.

Mest remarkabelt är tillväxten av avancerade tjänster, där västra Skåne vuxit betydligt snabbare än Stockholm och övriga landet sedan milleniet. Detta bland annat eftersom bron skapat bättre matchning på arbetsmarknaden.

Det finns även annan forskning som kommer till samma slutsats. I en ännu opublicerad artikel jag tagit del av studeras Öresundsbron som ett s.k. ”naturligt experiment” och där visar det sig att produktivteten i Malmö ökat dramatiskt och att detta skett genom överflyttning av kapacitet från sektorer med låg produktivitet till sektorer med hög produktivtet. Skolboksexempel på vad infrastruktur kan åstadkomma enligt modern teori. (Åkerman, forthcoming)

Om svensk ekonomi är en tiger, så är det Skåne som har klorna.

/PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>