Tätare lärare i Stockholm

Stockholms kommun tar nu ett viktigt initiativ. Jag vill påstå det viktigaste i svensk skolpolitik sedan kommunaliseringen. Viktigare än regeringens reformer. Man går tydligt ut i DN och vill höja lönerna för läraryrket i sin skolor.

Det är ingen slump att Stockholm går före här. Två skäl gör att Stockholm måste gå före.

Skäl 1) De låga lärarlönerna är ett särskilt problem i en region som är löneledande i alla andra yrket. Den relativa luckan upp till andra alternativa yrken är troligen större i Stockholm än någon annan stans i landet. Det gör det särskilt svårt att rekrytera bra lärare.

Skäl 2) Stockholm växer. Och regioner som växer gör det alltid i form av att antalet ungdomar ökar. Kommunen bedömer att det handlar om 25 procentenheter till 2020. Detta gör att man får ökade intäkter. Håller man lärarkårens storlek ungeför intakt så kan man alltså lyfta lönen i motsvarande grad. Reformen betalar sig själv genom tillväxt, utan tuffa beslut.

Det senare är problemet i de kommuner som också behöver ha en bättre skola genom bättre lärare, men som inte växer. Hur gör man när antalet 0-15 åringar krymper eller ligger i stort sett still? Det går, men det är tuffare och kräver lite andra strategier.

Men om det återkommer vi i en rapport under året.

Läs under tiden Handelskammarens rapport Sätt lärarna i första klass om just detta. Eller en gammal fin debattare Hellre täta lärare än lärartäthet.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>