Danmark först!?

Knappast någon har väl missat turerna kring DSB Firsts ekonomiska situation och kommentarerna från den danske transportministern Hans Christian Schmidt. DSB satte visserligen inte DSB First i konkurs, utan sköt till kapital för att verksamheten, i alla fall temporärt, skall kunna fortsätta.

Men det oroande är givetvis de tongångar som då främst transportministern givit upphov till. Helt plötsligt är tankar på integration och samarbete som bortblåsta. Nu vill man enbart slå vakt om danska intressen. Låt ”svenska” passagerare byta tåg när de kommer över bron, bara det fungerar i Danmark. Så tycks man resonsera.

Ingenting kan vara mer fel. Har bolaget ingått ett avtal man inte kan hålla så skall det drabba bolaget och dess ägare, inte passagerarna. Situationen visar med önskvärd tydlighet på att nationalstaterna inte tycks vuxna att se till regionens och därmed medborgarnas bästa. Kanske skulle man instifta ett pris att utdela till den som bidragit mest till att sabotera integrationen – Årets Öresundsbom. Jag har i så fall en bra kandidat till att vinna 2011-års pris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>