Den globala svärmorsparadoxen

Igår arrangerade Handelskammaren den årliga Trade Finance dagen. Bland annat presenterades tankar kring världshandelns framtid. En helt central fråga är vad gemene man tycker om världshandel och globalisering. Det forskas såklart om detta en del. Pew Research Center har gjort opinionsmätningar om detta i många länder. (klicka på bilden för förstoring)

Det visar sig att stödet för frihandel och fria marknader är massivt. Värt att notera de svenska talen; Att utländska bolag etbalerar sig på hemmamarknaden är det mindre stöd för än handeln av varor. Vad gäller immigration är det mycket få länder som vill liberalisera ytterligare. De flesta vill gå i andra riktningen.

Man skulle kunna kalla detta för svärsmorsparadoxen. ”Skicka gärna saker, men kom inte hit”.

Frågan är bara om det fortsätter komma saker om man aldrig ses.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>