Innovationer som ryker

Igår hade Handelskammaren välbesökt möte med uppstart MalmöLuciano Astudillo och Dan Olofssons nya projekt för jobb och entreprenörskap i Malmö.

Upplägget är befriande fräscht och det finns massor med intressanta grepp som näringsdepartement och innovationspoliker borde ta till sig. Här är några (mina formuleringar):

1) Affärsplaner kan vara ett hinder lika gärna som en hjälp. Överdriv inte betydelsen. Titta mer på vem som lägger fram idén.

2) Låneformen som riskkapital har fördelar. Investeraren minskar risken att exponeras socialt (medialt), entreprenören får behålla sin idé. Om man sedan trivs och det går bra kan man snacka om delägarskap. Men inom Uppstart Malmö är man flexibel och kan tänka sig olika former.

3) Var beredd att bli av med allt. Uppstart Malmö är öppna med att detta kan gå åt pipan.

4) Men minska risken genom att granska entreprenören och genom personligt engagemang, inte genom formell säkerhet och makt (delägarskap). Det är inte projektet gemensamt, utan varje enskild investerare som går in. Uppstart Malmö förmedlar. Viktig skillnad.

5) Satsa på branscher som inte är så kapitalintensiva.. (för övrigt är det just tjänstesektorn som växer mest och ger mest jobb, inte minst avancerade tjänster)

6) Tempo! På en månad har projektet fått in ett femtiotal förslag och en handfull är redan klara för ett första investerarmöte.

Som Reidar Peters, en av Skånes verkliga nestorer inom seed capital, sa på mötet.

”Kör så det ryker”

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>