Öresundsbrons syftningsfel

I nyutkomna skriften ”Öresundsbron och Regionen 2011″ (sid 28) beskriver Brokonsortiet vad den tror att bron byggdes för. Och då handlar det om trafik mellan Skandinavien och Kontinenten. Och att bron ”inte enbart” skall vara en transportkorridor.

I avtalet om Öresundsbron står det att den skapas i ”strävan att skapa förbättrade trafikförbindelser mellan de båda länderna och därmed åstadkomma förutsättningar för ett förstärkt och utbyggt kulturellt och ekonomiskt samarbete samt för utvecklingen av en gemensam arbets- och bostadsmarknad i Öresundsregionen till gagn för båda stater”

Varken kontinenten eller ”transportkorridor” nämns i avtalets syftesparagraf. ”Inte enbart” en transportkorridor borde alltså vara ”inte alls” en transportkorridor.

I själva verket är detta alltså helt enkelt en missuppfattning. Men det är lätt att förstå att man vill intala sig att transittrafik är viktigt. Där har man nämligen konkurrens mot andra aktörer i första hand regionens hamnar och vill priskonkurrera.

Gentemot den målgrupp som bron enligt avtalet uttryckligen är till för (pendlare och regionala resenärer) har bron ett monopol för stora grupper. Och där sätter man också priset som en sann monopolist, långt över det pris som skapar mest välfärd.

Ingen nyhet precis, men det är märkligt att Öresundbron låtsas att den har ett annat uppdrag än det som står i avatalet. och att ägarna också tycks låtsas det.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>