Danska gränser och gamla greker

Nu växer kritiken mot danskarnas förhållande till sina gränser, som är milt sagt präglat av viss ängslighet.

Först får de inte ordning på sina tåg. Och ansvarige danske minsitern (som försöker hävda att han är den enda i hela världen som inte kan påverka detta) reagerade med att uttala sig om att man skall stänga av tågen mot Sverige.

Sedan detta med gränskontrollerna. Här kör man med dubbla budskap. Hemma i Danmark talar man om gränskontroll av personer (helt emot Schengenreglerna), men mot EU talar man om tullkontroller av varor (kanske mot Schengen).

Bra utredning av frågan av professor Marlene Wind här. Danska regeringen reagerar med att förlöjliga hennes namn ”Fru halv-vind”

De gamla grekerna hade två benämningar på dem som ställde sig utanför det civiliserade samhällets umgänge. De var antingen gudar eller idioter. Danska regeringen tycks tro att de är det förra, men beter sig allt mer som det senare.

Denna slutenhet är inte bra. Man skulle rent av kunna kalla den odansk om man ser ekonomiska realiteter. Sedan brons öppnande har affärerna över sundet exploderat visar våra analyser. Vill danska regeringen inte ta del av detta – vill de kanske inspireras av dagens greker också?

Nästa vecka är det Folkemöte på Bornholm (en variant på Almedalen). Finns anledning att åka dit och vara tydlig.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>