Ett närmare sydöstra Skåne

I går presenterade Handelskammarens regionstyrelse för södra Skåne tillsammans med kommunledningarna i Ystad och Simrishamn två enkla och rimligt billiga förslag som skulle ta sydöstra Skåne närmare Öresundsregionen. Problemet i dag är att pendlingen mellan Ystad och Simrishamn respektive mellan Tomelilla/Simrishamn och Malmö/Lund tar för lång tid. Folk orkar helt enkelt inte pendla 180 minuter dagligen, vilket man kan förstå. Det innebär begränsade möjligheter för arbetstagare att hitta bra jobb och det gör det svårare för företag i området att hitta rätt medarbetare.

Förslaget innebär att det byggs två mötesspår, i Köpingebro respektive Gärsnäs. De skulle kosta vardera 60 miljoner och möjliggöra halvtimmestrafik på stäckan Ystad-Simrishamn. Dessutom skulle sårbarheten minska avsevärt. Innan dessa kommit på plats skulle en snabbuss, till en kostnad av knappa två miljoner/år, kunna lösa samma problem.

Visst är 120 miljoner en del pengar, men det är skatteintäkten enbart från Plastals 190 anställda i fjorton år. Det skulle också räcka med att det flyttade in 46 skattebetalare i tio år för att finansiera satsningen. Känns inte helt orimligt alltså!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>