John Stuart Mill och skolan

John Stuart Mill är en av historiens stora tänkare och portalgestalt för liberaler. Ändå gick han aldrig i skolan. Hans pappa James Mill skötte undervisningen tillsammans med sin kompis, en annan liberal gigant vid namn Jeremy Bentham. (Bland annat tvingades lille John Stuart lära sig grekiska vid tre års ålder).

John kom alltså från vad man skulle kalla socioekonomiskt starka förhållanden. Då klarar man sig bra med sämre skola eller till och med utan. Nu har gapet mellan socioekonomiskt starka och svaga skolbarn har ökat i Sverige meddelar Skolverket (enligt artikel i Sydsvenskan).

Detta är det kanske viktigaste skälet att driva på för ännu bättre lärare i Sverige (genom att höja lönerna, öka kraven m.m.).

Bra lärare är det bästa sättet att minska gapet. Och det är viktigt i sig.

Inom skola, som så många andra sammanhang, är bredden viktig för spetsen. Elitsatsningar fungerar bäst om de kan rekrytera från alla elever, inte bara en del. För ingen vet var nästa geni håller till. Listan på entreprenörer från så kallat svaga socioekonomiska miljöer är lång. Steve Jobs var exempelvis bortadopterad och hans föräldrar hade svårt att få ihop till College.

Har man James Mill som pappa klarar man sig ofta ändå. Bentham är för övrigt på sitt sätt fortfarande aktiv inom undervisning, han finns uppstoppad på University Collage i London. Och tas fram för beskådan ibland. se här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>