Miljöpartiet och lärarlönerna

MP:s nya språkrör Gustav Fridolin gjorde ett mycket intressant och bra utspel i DN nyligen.

Han vill höja lärarlönerna och han hajar dessutom varför det behövs.

Men han vill också öka lärartätheten, dvs antalet lärare per elev. Det är mer tveksamt om det har effekt i just Sveriges fall.

Vi har för låga lärarlöner och det påverkar talangrekryteringen till yrket. Det stämmer. Men Sverige har inget uttalat problem med att vi har för få lärare. Snarare tvärtom. Vi har många fler lärare än jämförbara länder. Troligen är den svenska fokuseringen på antalet en av bovarna i dramat med löneläget. Vi har satsat på antal före kvalitet. Det har såklart bidragit till att pressa ner löner.

Idag vill alla hänvisa till forskningsläget. Och i stora ämnen som skola och utbildning finns det enorma mängder studier att hänvisa till. I den mån man kan talat om en konsensus om detta med klasstorlek, så är den att det saknas en tydlig koppling mellan klasstorlek och resultat. Men i den mån den finns gäller det yngre barn.

Men det viktigaste är att relatera detta till den svenska situationen. Och här har vi redan många lärare. Marginalnyttan av ytterligare fler lärare är alltså mycket begränsad och min bedömning är att det inte finns något att hämta där i det svenska fallet. (Viss skilland i begreppen klasstorlek och lärartäthet finns, men de flesta tycks mena det förra även om de säger det senare).

Mer om frågan i detta tidigare inlägg på bloggen. Ett problem är vi inte har bra statistik på klassernas storlek i Sverige…

Allt detta gås igenom mer i detalj i Almedalen, på vårt seminarium – Tätare lärare, inte högre lärartäthet.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>