Gränsen för dansk gränspolitik

Idag klubbade folketinget du nya gränsreglerna. I en kohandel med Dansk Folkeparti om bl a pensionerna så lovade danska regeringen att införa strängare gränskontroller. Det är inte bra. Av flera skäl

1) Dels är det ju ett hinder för turism, pendling och handel. Den som tvekar om detta kan ju titta på nedanstående bild från danska regeringens pressmeddelande. Så här vill man bygga om mvägarna där de passerar dansk/tyska gränsen. (klicka för att förstora)

2) för det andra finns det två versioner. En för konsumtion utanför danmark, där man tonar ner betydelsen av nya gränskontroller. Här är budskapet att kontrollerna knappt skall märkas. (Så varför då införa dom?). Sedan finns den inhemska versionen som beskrivs i pressmeddelande från finansdepartementet (www.fm.dk). Den är annorlunda. Bara detta dubbla budskap visar att danska regeringen själva känner att det här är illa.

3) I den danska versionen glider man om syftet. Bland annat skall man bekämpa ”socialt bedrägeri”. Hur gör man det med Tullkontroller? Det betonas att kontrollerna skall vara synliga (så att det ”syns” att DF varit i farten?)Undertexten är att man vill komma åt människor. klart brott mot Schengen och nordisk passunion.

4) Men sedan kommer det man talar minst om. Regeringen har förbundit sig att verka för ändringar av Schengen så att man kan kolla människor för att hantera immigration. Man tar rygg på Frankrike som har många flyktingar via medelhavet vid EU:s yttre gräns. Men Danmark vill titta på inre gräns. Och det är skillnad det.

”Regeringen vil derfor arbejde for en ændring af Schengen-regelsættet,
således at der fremover også kan genindføres midlertidig grænsekontrol ved de indre grænser”

Så vad är nästa steg? Mer kontroller?

5) Svenska regeringen borde vara mycket tydligare om att detta inte kan accepteras. De svenska kontrollerna har en helt annan motivering och en helt annan inriktning. Bara för att det råkar sitta partikamrater vid makten i Danmark, får man inte ducka. För då dansar ju även svenska regeringen efter Dansk Folkepartis pipa. Eller?

Gränsen för denna typ av åtgärder borde gå betydligt längre söderut, i varje fall söder om Stockholm…

/Per Tryding

En reaktion på “Gränsen för dansk gränspolitik

  1. Sluta kasta sten i glashus!
    Precis som din skiss visar (den till höger) så är det gjort med den Svenska betaltstationen vid Öresundsbron. Så varför agerar du inte att även den skall ändras. Konstigt då handelskammaren var en som lämnande synpunkter vid brons tillkomst. Likväl som alla myndigheter i Sverige Tullverket, Vägverket, Trafik säkerhetsverket danska myndigheterna som berördes även försvarsmakten var inkopplad och inte minst polisen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>