Utbildningsminister Ranelid? (Almedalen)

Handelskammaren rivstartade Almedalen med nytt publikrekord. SKBs Sigyn, som varje år byggs om till scen för Almedalen, hade aldrig sett så mycket folk i teatersalongen.

Björn Ranelid kom tidigt och undrade om någon verkligen ville komma och höra honom tala om konflikter på Almedalen. Det ville dom. Och Ranelid levererade. Allvar och skrattsalvor blandades inför politker, journalister, PR-folk, företagare och en och annan semesterfirare.

Budskapet var ungeför att man måste våga stå för sig själv och sin uppfattning. Bara att göra det kan vara provocerande och i synnerhet om man bryter konsensus. Men det är viktigt att klara konflikter utan att hata, sa han. Han lyfte fram Mandela som exempel.

Politiska konfliker i Sverige då? Ranelid tyckte de verkar spelade, utan ansvarstagande och inom det politiskt korrekta. Han vågade knappt tänka på om han själv hade varit politiker…men sen konstaterade han att ”jag skulle nog bli en hyggligt intressant utbilningsminister”

Ranelid är känd för att leverera one-liners. Här är några som växer när man tänker på dem:

”Alla konflikter börjar i människans ansikte” och ”etiken måste visas, den kan inte sägas”

Inte så dumt för en måndagdsmorgon i Almedalen inför fulla läktare.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>