Behövs de små högskolorna?

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) vill snacka igång en fusionsprocess bland de svenska universiteten. Och han viftar med lädret – de som går samman kan vänta sig en morgongåva från staten för att täcka kostnader. Detta enligt ett utspel i DN

Är det rätt eller fel?

Ska det ske är nog approachen korrekt – det skall ske på universitetens egna initiativ och villkor.

Men argumenten Björklund för fram är tunna.

För det första detta med att bra utbildning bara kan ske om man samtidigt och på samma institut har god forskning. PÅ detta område finns det forskning (alltså forskning om hur forskning och utbildning relaterar). Och det visar sig att de som tittar på detta ofta kammar noll. att vara bra på det ena innebär INTE att man är bra på det andra. Forskning och undervisning är olika discipliner. Se bland annat denna metastudie.

En ganska färsk genomgång summerade så här: ”The evidence gathered for this document suggests that research and quality teaching are not contradictory roles. However, we can not conclude from the information at hand that the link is strongly positive.” (Qamar uz Zaman, 2004)

Det andra är att storlek ger stordriftsfördelar. Det är tveksamt generellt. Visst förekommer det sådana fall. ESS bygger man ju bara en gång och många länder gemensamt exempelvis. Men handelskammarens ranking av kvalitet visar att de som har effektivast forskning är nischade institut med stor egen frihet. Som KI, Handelshögskolan i Jönköping. Eller BTH.

För det tredje detta med krympande ungdomskullar. Att be universiteten att fusionerna är kanske ett sätt att säga att regeringen kommer att dra ner anslagen. Men helst inte vill skylta med det. Då är det bättre att säga att universiteten är färre och då behövs mindre pengar. Men grejen är att många små högskolor inte siktar på den grupp Björklund nämner. Högskolan i Kristianstad rekryterar exempelvis en stor mängd studenter som är lite äldre och inte vill flytta bara för att de vill läsa. De kommer aldrig blir stjärnstudenter på Harvard. Men de gör massor av nytta på sina arbetsplatser genom att kompetensutveckla sig.

Men Björklund har rätt i att vi nu efter en period av expansion måste titta på kvaliteten. Slutsatsen att färre är bättre är dock långt ifrån självklar.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>