En fråga om klass 2

Intressant att så många fortsätter tro på små klasser. Som Ekonomistas till exempel (länk här). Frågan avgjord, tror tydligen Vlachos, bland annat baserat på VEM som tycker det snarare än vad de faktiskt visar. Sedan åberopas en ny svensk studie på det amerikansak sk STAR materialet. Som elegant nog inte refererar exempelvis  Barbara Nyes et al forskning på samma material. Länk här.

Frågan, liksom nästan allt inom detta område, har analyserats i enormt mycket studier.

Frågan är av central betydelse eftersom den står i vägen för investeringar i lärarkvalitet. Skulle det visa sig att klasstorlek är så centralt som många politiker anser, så är lösningen att anställa fler lärare en viktig delkomponent i att rycka upp skolan. Det är en dyr metod eftersom skola är en tjänsteintensiv verksamhet.

Det finns dels den akademiska diskussionen om det går att visa effekter av att reducera klasser. Det är absolut inte entydigt så. De största studierna kommer fram tomhänta.

Sedan finns det policydiskussionen. Den handlar om att välja mellan olika alternativ. Det finns många isolerade effekter. Vilka är störst och vilka är relevanta i just VÅR miljö?

Det är en sak att minskade klasser tycks associerat med en viss effekt (säg någon tiondels standardavvikelse bättre resultat) i en studie. En annan är om effekten är stor i förhållande till annat som att lärarkvaliteten ökar över tid.

Som visats i tidigare inlägg har Sverige väldigt många lärare och små klasser, men märkligt nog inte bäst skola.

 

2 reaktion på “En fråga om klass 2

  1. Per Tryding:
    Du vågar tydligen inte skriva detta i Ekonomistas kommentarsfält… Men du är väl inte intresserad av en diskussion kan jag tänka mig.

    • Hej
      ledsen har inte noterat denna kommentar förrän nu. Men är inte rädd för debatt. läser dock inte den bloggen regelbundet, är jag rädd. I sak är det så att det finns många många studier av detta med klasstorlek. Resultaten går isär, men i de fall man funnit effekter har de varit små – mycket mindre än annat som är viktigare, som lärarkvalitet. Mvh Per

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>