Färre högskolor 2.0

Utvecklar mer på newsmill om debatten att dra ner på antalet lärosäten. Det låter attraktivt för många, men det är inte den quick-fix till kvalitet i forksning och utbildning som många tror.

Risken är att i stället för högskolor på flera håll får universitetsfilialer som är starkt cenralstyrda av några få universitet, som i sin tur dirigeras av politiken. Riktningen bör vara en mot mer oberoende och egen ekonomisk kraft. Därmed också frihet för högskolorna att samverka om de bedömer det strategiskt rätt. Och konkurrera.

Detta kommer drivas minst lika mycket av möjligheterna att rekrytera lärare som studenter.

All akademisk kunskap har inte stordriftsfördelar, lika lite som all näringsverksamhet. Twitter och Stora Enso har ganska olika balansräkningar. Men är bara Stora Enso ett kunskapsföretag?

Om elitsatsning i sig är viktigast kanske staten köpa platser på de femtio topprankade universiteten utomlands och skicka begåvningarna dit. Inte det?

Bredd och topp är inte motsatser. De behöver varandra. Men vi skall inte snävt titta på detta inom Sverige, utan se svensk högre utbildning som en del i ett internationellt system. Och bland annat lägga av med inhemska examensformer.

/PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>