Om Hatt bara hade hatt kontakter

Idag blir elen dyrare. I Sydsverige. Handelskammaren har kritiserat de nya elområdena starkt. Liksom flera andra, exempelvis här. Och idag införs de. Indelningen ser ut så här för sydsvensk del.

(klicka för förstoring)

Här finns stora delar av svensk tillverkande industri. Och här av alla ställen höjs priserna. Man hade enkelt kunnat göra detta på annat sätt, exempelvis genom två större områden, eller helt andra upplägg. Notera exemplvis hur två kärnkraftsverk behändigt hamnade precis norr om gränsen. I själva verket är det nog en smygbeskattning för att finansiera de kapacitetsökningar som regeringen släpar efter med.

Anna-Karin Hatt är nu självkritisk å regeringens vägnar. Hade gärna gjort det annorlunda heter det nu.

Likdant lät det om skatten på applikationer. Sverige tar ut moms trots att dessa program inte omsätts i Sverige. Därför får svenska tillverkare betala dubbel moms. Både här och i utladet. Här låtsas regeringen att man måste vänta på EU. I själva verket handlar det om att Sverige bryter mot ett tydlligt regelverk som t ex Danmark klarar av att haja. Bara ett sätt att brandskatta en framtidsbranch och låtsas som det regnar.

Även här har Anna-Karin Hatt alltså varit ute och tyckt att det var synd att det är som det är.

Ja tänk om hon bara kände någon som kunde göra något åt detta. Som en minister med ansvar för energi och IT i regeringen. För då hade det bara varit att sätta igång och ändra direkt…

Skall Näringsdepartementet förnyas är det nog bättre med klarspråk än att låtsas att man är maktlös.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>