Perikles och tyskarna

Importera fattigdom eller politik? Det verkar vara valet för Grekland. Vilket utvecklas på Newsmill om Euron.

Euron är fortfarande en god idé och det är svårt att tro på alternativet med att länder börjar lämna den. Inte särskilt realistiskt eller troligt, helt enkelt.

Det talas nu om brandväggar runt grekland. Kanske är det med dagens ekonomi som med Perikles berömda mur. Om man inte kliver ut på fältet och tar tag i problemen, så håller ingen mur i längden. (I Perikles fall var problemet Spartas armé, och den var nog elakare än dagens strejkande statsanställda)

Tvärtemot det intryck vi får i pressen så är stödet för tysk medverkan i att reda upp detta mycket starkt, både bland allmänhet och politiker.

Tyskland rev sin mur, vilket kostade ganska exakt ett helt Grekland. Så man kan ju undra varför Tyskland går så bra.

Det finns såklart flera skäl. Här är två mindre uppmärksammade:

1) Tyskland har sänkt sina totala arbetskraftskostnader de senaste åren (relativt omvärlden), medan t ex Italien, Frankrike med flera höjt dom.

2) Och så har man kanske världens bästa matchning av kompetens och jobb. Inte minst avseende jobb i industrin, som fortfarande har gott anseende i Tyskland.

Sånt spelar roll.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>