Räntan på väg ner…

Det går inte att förstå Karolina Ekholms tal och analys på något annat sätt än att räntan skall nedåt. Se själva här

..eller läs här på Riksbankens hemsida

Det hör till spelets regler att man som ledamot bara redovisar sina resonemang, men inte avslöjar hur man röstar uttryckligt. Och förvisso är det lite tid till nästa möte. Men Ekholms analys var tydlig.

Nu finns det fem andra med i beslutet. Man brukar tala om duvor (räntesänkare) och hökar (räntehöjare) i detta sammanhang. Och så finns det duvhökar (som äter räntesänkare till frukost). Osäker på fördelningen i riksbanken, men Ekholm är i varje fall inte det senare.

Hon var också övertygande, och drog mycket på sin expertis om internationell handel. Hon hade bland annat ett bra resonemang om effekten av en återhållsam finanspolitik, alltså den linje som Borg nu genomför. Ekholm köper inte argumentet att detta ökar förtroendet vilket i sin tror gör att konsumtion med mera ökar.

Nu är det nog inte i första hand ekonomisk analys som styr finanspolitiken, utan en politisk. Reinfeldt och Borg är uppvuxna med att borgerliga regeringar alltid schabblar bort finanserna i regeringsställning. Det har varit delvis sant, delvis inte. Men det har alltid varit svårt att värja sig mot. Och det vill man undvika för att få rollen som statsbärande. Tack vare budgetlagen är det dessutom möjligt att genomföra effektivt. Så räkna inte med expansiv finanspolitik. vad som än händer…

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>