Riksdagsdebatt om sydsvenska elgränsen

I går debatterade riksdagen två interpellationer om elpriserna efter införandet av elområden. Eftersom Handelskammarens blogg citerades från talarstolen borde väl saken vara klar..

Men tyvärr lade regeringen och alliansens debattörer mest tid på att diskutera vems felet är. I stort sett alla utom regeringen fanns med bland kandidaterna. Vattenfall (där regeringen har representanter), Danmark, Socialdemokraterna och EU räknades upp.

”Det är som att skjuta sig själv i foten och sedan klaga över att regeringen sätter på ett för litet plåster.” sa Jonas Jacobsson (M) bland annat i riktning till tidigare regeringar och upprepade det på twitter (@jonasjacobsson). Fyndigt, men en bra läkare sätter stora plåster på stora sår utan att skuldbelägga.

Nej, att lägga ner Barsebäck var inte så lyckat. Men det är det gjort och frågan måste lösas nu. Skuldfrågan är inte intressant. Det är däremot ansvaret för vad som sker nu.

Energiministern går delvis med på att systemet är fel, men vill ändå ha kvar elområde 4. Och detta uppenbarligen för att de verkar se sig som maktlösa. Men man kan inte både ha kakan och äta den. Innan var det förra regeringens fel och ansvar, nu har man själv makten och då är det EUs och Danmarks fel och myndigheternas ansvar.

Faktum kvarstår. Det finns många sätt att hantera detta. Nuvarande elprisområden är inte ett bra sätt. De strider inte mot EU, men är heller inget krav från EU. Utbyggnad är det enda som fixar grundfrågan. Behoven har varit kända under lång tid, trots att Hatt låtsas som om regeringen behöver information från ”prissignaler ” för att haja att kapaciteten är för dålig.

Vad Svenska kraftnät har gjort i förhållande till EU är i praktiken att man har flyttat landgränsen för svensk energipolitik in till elgränsen vid område 4. Men sydsvenska företagare är medborgare både på den inre marknaden och i Sverige.

Har vi gett upp ambitionen med en sammanhållen svensk energipolitik?

Fotnot: Snabbprotokollet här – scrolla till ärende 19 låångt ner på sidan.

/PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>