Skånepaket till riksdagen

I veckan (22 november) lanserade region Skåne idén om ett samlat infrastrukturpaket för de skånska riksdagsmännen i Riksdagen. Som ett konkret första steg vill regionen att staten skall utse en formell förhandlinsgperson.

Innehållet i ett sådant Skånepaket är inte klart. En av poängerna är att inledningsvis vara öppen för inspel. Å andra sidan saknas knappast behov eller idéer. Temat och syftet är att utnyttja Nordens största arbetsmarknad bättre för att skapa svensk tillväxt.

Regionrådet med ansvar för infrastruktur Pontus Lindberg betonade bland annat att Skåne till skillnad från andra större regioner inte fått stora investeringar i statlig regi. Öresundsbron med anslutningar och spår är ju en betalväg, alltså betald av de som reser. HH-leden kommer att ha samma upplägg.

Handelskammaren medverkade på mötet med ett inlägg om nyttan av dessa satsningar. Inlägget hade temat ”Vägar är kompetens”. Poängen var att det är mycket lönsamt att satsa på detta. Vägar kan ses som i extremt avlånga arbetsförmedlingar.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>