Tal på tyska

Tyskland är som ett Sverige för vuxna. Så beskriver Horace Engdahl (känd som ständig sekreterare i Svenska Akademin) vårt grannland efter en längre vistelse i Berlin.

Poängen är väl att det finns stora likheter med Sverige, men också en bredd och storlek på saker som är intressant. Det gäller inte minst affärer. Och det är vad vi försökte uttrycka i Dagens Industri i veckan. (Klicka på bilden för förstoring).

En rättelse skall dock göras. Det är ”bara” 4 700 miljarder Euro som tyskarna har på banken (Enligt focus.de). Men det räcker å andra sidan för att lösa in Italiens statsskuld ett par gånger om.

Under Sveriges kris på 90-talet lärde vi oss avundsjukt att tysken hade en årslön på banken. Det gäller inte längre. Räknas alla snabbrörliga tillgångar så är det snarare två nu.

De ekonomiska talen i Tyskland är större än någonsin. Men svenskt tal på tyska är det värre med. Väldigt få lär sig tyska idag. Där har vi mer att göra.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>