För brått om brott i Malmö..

En rad grova våldsbrott har begåtts i Malmö under helgerna. Inte tu tal om att det är allvarligt och att svensk politik och rättsväsende ligger steget efter. Eller rent av i praktiken accepterar en del av det som sker.

Men i analyserna av vad som skett är det två saker som sticker ut. Som vanligt är man böjd att tillägga. Ett slags återkommande dubbelfel.

1) Malmö pekas återigen ut som en slags 30-tals Chicago. Det är såklart skönt med invanda kategoriserade ”sanningar”, vi behöver dem alla. Men som så ofta stämmer de inte. Här är senaste officiella brottsstatistiken (2011 helt färsk och preliminär):

(klicka på bilden så blir den större)

Mest brott generellt och mord med skjutvapen specifikt begås alltså inte i Skåne utan i Stockholms län. Helt enligt förväntan eftersom brott per capita samvarierar med befolkningstäthet. Antalet mord med skjutvapen är det som varit mest aktuellt i Malmö senaste tiden, men trots ”vågen” orkar Skåne inte upp i Stockholms siffror i absoluta tal.

(OK, Skåne är inte identiskt med Malmö, men i tidigare statistik skiljer inte Malmö ut sig mot Stockholm negativt. Finns inget som tyder på att det är så nu heller, även om det inte gick att få kommun-data i skrivande stund.)

2) Sedan analysen, baserad alltså på den felaktiga bilden att Malmö har flest brott i Sverige. En vanlig teori är att det är Malmös närhet till kontinenten som skulle vara skälet. Detta är snömos. Underförstått kommer ondskan alltså från kontinenten (är alltså osvensk) och det är närheten i sig som är problemet. Bekväm analys för den som vill slippa ansvar och insatser. Beror det på geografin kan ju inte mycket göras.

Men det tråkiga är att denna dumhet sprids som en sanning, trots alltså att det rör sig om ett analytiskt dubbelfel.

Den minnesgoda känner kanske igen argumentet.. Pia K i Dansk Folkeparti hade ett liknande svepande argument till införandet av nya gränskontroller i Danmark. Men då pekades en annan källa till den massivt ökande brottsligheten ut. Det var Sverige och Tyskland.

Som sagt – det är absolut läge att ta tag i det grova våldet. Inte minst i Malmö där många unga saknar jobb och inte ens klarar grundskolan. Tror personligen på en del ”enkla svar” som mer poliser och bättre skolor i detta fall. Men utan fakta kommer man inte långt.

Media och tyckare har ibland lite för bråttom att rama in problem.

/PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>