Kravprofil på en partiledare

Att vara partiledare kan inte vara något lätt jobb, särskilt inte om det är för ett parti som gör anspråk på att vara statsbärande. Den socialdemokratiska partledningen har nu skaffat sig mandat att, efter förankring i partidistrikten, utse ny partiledare. Åtminstone en ny partiledare för perioden fram till nästa kongress. Att tro att de har någon annan ambition än att hitta någon som också kan väljas av kongressen vore naivt.

Man kan undra hur kravprofilen för en ny partiledare ser ut. Den torde se ut ungfär som följer. Det får gärna vara en kvinna. Hon bör absolut ha regeringsvana, ge ett statsmannamässigt intryck, vara åtminstone småsnygg och göra sig bra i TV. Vidare skall hon givetvis vara en god retoriker, utan belastande ”lik i garderoberna” och med en god förankring såväl till höger som vänster inom partiet. Dessutom skall hon förmå att förnya parti så att det framstår som attraktivt också i storstäderna, där valen nu vinns, samtidigt som kärnväljare i norra delarna av landet inte får överges. Avslutningsvis skall hon ha uppvisat ett starkt miljöengagemenag, ha lång politisk erfarenhet och ge ett ungdomligt intryck.

Tja, det skall bli spännande att se vem de hittar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>