Lööf vill öka marginaler

I en TV-debatt om sänkningen av restaurangmomsen sa näringsminister Annie Lööf nu på morgonen att en positiv effekt av den sänkta restaurangmomsen är ökade marginaler i branschen. Uppenbarligen är branschen särskilt utsatt och bör hjälpas till ökad lönsamhet och därmed kanske också fler anställda. Om det blir så är svårt att säga. Det har ju faktiskt bara gått tolv dagar sedan momsen sänktes.

Det intressanta är väl egentligen resonemanget som sådant. Finns det flera branscher som har så pressade marginaler att liknande insatser bör göras? Det känns inte som rätt väg att politikerna identifierar branscher som är särskilt utsatta och därför bör ges särskilda skatteförutsättningar.

Sverige har en exceptionellt hög ungdomsarbetsslöshet, dubbelt så hög som i exempelvis Danmark eller Tyskland. Så att regeringen vill göra något för ungdomar på arbetsmarknaden är förståeligt. Men varför då genom en branschinriktad skattesänkning och inte genom sänkt arbetgivaravgift för unga eller en flexiblare arbetsrätt? Varför öka marginalerna i just krogbranschen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>