Mer egna makaroner och godhet?

Efter tisdagens fullproppade nyfikenlunch med Anders Dahlvig bubblar det fortfarande fram tankar.

Anders trodde vi får se mer av ICA makaroner och COOP-fiskpinnar i framtiden. Detaljhandel har marginaler på 0-2% sa han. Tar man kontroll över varumärkena kan man nå 5% och om man dessutom har full koll på varukedjan kan man vittja marginalen till en 10-12%. Innan det sker kommer priskrigen i matannonserna mest vara på låtsas, menade han.

De 10-12% är vad Ikea har haft och nu vet ni varför. Men att komma dit är inte lätt. Bland annat krävs mycket för att bygga sortimentet. Många detaljister skaffar lite egna varor, men kommer få svårt att gå hela vägen. (Och i växande regioner kanske bra läge kan hjälpa vissa en del med marginalerna.)

Det handlar bland annat om värderingar och kultur. Det Anders Dahlvig har att säga om det är nog det mest intressanta. En av svårigheterna är att et verkar ha en del med ägandet att göra. Här erbjuds inget enkelt svar. Men Anders är inne på att tydliga ägare som tar ansvar krävs på något sätt för att uthålligheten skall fortplantas i organisationen.

På ett annat lunchmöte på Handelskammaren med Fredrik Arp precis efter han hade lämnat Volvo Personvagnar var han inne på samma sak. Ägare som satsar långsiktigt är ett måste för att bygga den kvalitet i affärerna som skapar uthållig och god vinst.

Båda var kritiska till sanslösa bonusar till chefer som dessutom ofta sitter långt bort från den verkliga affären och slutmarknaderna.

Behöver vi hitta nya privata ägarformer? Ännu starkare preferensaktier? Men kanske är det så att värderingarna till slut också styr ägarkulturen.

Från psykologin finns en liknande observation. Anonymitet är en viktig kamrat till brist på ansvar, se exempelvis diskussionen om elaka kommentarer i nättidningarna. Yaleprofessorn Paul Bloom har noterat att bovar har mask inte bara för att inte kännas igen av andra, utan också för att inte kännas igen av sig själva.

Synlighet är kanske en kraft för ansvar och ”godhet”?

Läs boken om ni får chansen. Länk här.

Anders Dahlvig vet var skruvarna ska sitta.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>