Westerwelle: ”Jobba, spara och investera – inte låna!”

Europa måste ersätta lånefesten med konkurrenskraft, säger Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle i en debattartikeln i DI i dag. Det är svårt att inte hålla med. Han skriver också att argumenten för att konsolidering och tillväxt skulle vara oförenliga inte håller. Som bevis för detta anför han Norden och Tyskland som under senare år åstadkommit både och.

Men, och det är viktigt, Westerwelle tror uppenbarligen inte att något EU-land – inte heller Tyskland – klarar sig ifrån ganska omfattande åtgärder för konsolidering och ökad konkurrenskraft. Och visst har han rätt. Det kommer att krävas ökad frihandel och fokus på utbildning, forskning och innovation. Vi kommer att behöva jobba längre och spara mera. Inget utrymme för populära reformer alltså. Knappast ett kul budskap för en politiker att charma massorna med, men ack så viktigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>