Värstaste värsta kvarteren i Sverige

Måste återkomma till detta med statistik och brott. Letar man i statistiken kan man tydligen enligt nyhetsmedia se att Malmö hade flest brott med skjutvapen 2011. Men det är viktigt att umgås försiktigt med statistik. I synnerhet när det gäller dataserier med ovanliga händelser som dödligt våld tack och lov ändå är.

Här är ett exempel. (klicka på tabellerna så blir de större). Storstädernas alla stadsdelar rankade efter flest brott per capita 2011. Notera Östermalm och Rosengård och håller er borta från Norrmalm..

Andra raden är dödligt våld. Det ser inte vidare bra ut för västra Hisingen och Spånga. Flera hundra procent mer våld än Östermalm till exempel.

Men studerar man Östermalm, Rosengård och de tre stadsdelar som hade mest dödligt våld 2011 över tid blir bilden en annan.

Det blir plötsligt väldigt tydligt att enstaka år kan förändra bilden drastiskt. De fem första åren i den valda perioden har Östermalm och Rosengård exakt lika mycket dödligt våld. Men i Rosengård skedde samtliga illdåd ett och samma år. Det kan ju år 2004 se ut som en enorm trend – flera hundra procent mer våld än på Östermalm. Men skillnaden mellan dessa två områden under perioden är inte statistiskt signifikant om man genomför ett test. Variationen är alltså inte systematisk. Att Spånga var värst drabbat 2011 ser nu ut som ett särskilt olyckligt år snarare än att området är särskilt drabbat av dödligt våld generellt sett eller trendmässigt.

Att Malmö nu har ett antal mord på några få månader ser dramatiskt ut. Strukturell trend eller inte? Inte helt enkelt att säga.

Gör man en snabb koll på om dödligt våld i Malmö ökat och är statistiskt säkert värre än landet i genomsnitt senaste tio åren, så tycks svaret bli: nej.

PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>