Ära den som äras bör

Hörde i morse i radio en ung man som stolt berättade att han under sin studietid uppmanats av sin lärare att skicka in ett bidrag till en skolfilmsfestival. Han gjorde som läraren sa och hans bidrag vann. Så långt allting gott. Men de 1000 kronor som den unge mannen vann behöll skolan?! Och inte heller fick han själv åka och ta emot priset. Någon ansåg väl att kollektivet skolan skulle ha pengarna.

Samma sak råkade vi för något år sedan ut för i samband med ”Pythagoras Quest”, vår matematiktävling för grundskoleelever. Tre duktiga elever som genom sin egen kompetens vunnit en regionfinal blev av sin lärare snuvade på prischecken. ”Den skall skolan ha. Det är ju skolans pengar.” Så motiverade lärarens sitt tilltag.

Ingenting kan vara mera fel! Det måste alltid vara den som utfört prestationen som skall få sin belöning. Inte de som helt passivt suttit vid sidan av och inte alls bidragit. Ära den som äras bör!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>