Betyg på betygsättarna

Högskoleverket utvärderar numera kvaliteten i de svenska lärosätensas program. Ännu är långt i från alla utbidlningar utvärderade. Men man arbetar sig fram. Det skall såklart sägas att en sådan utvärdering aldrig är perfekt. Men intressant att se vad de som sätter betyg på studenterna får för betyg på sina utbildningar.

I framtiden bör vi göra detta internationellt, så som idag sker inom exempelvis EFMD (privat orgfanisation av företag och högskolor som  utvärderar ekonomiutbildningar).

På sydvsenska lärosäten har 12 program bristande kvalitet enligt bedömningen.  Påfallande många program inom nationalekonom och medie-/kommunikation.  Totalt sett i landet är ett fyrtiotal program inte bra nog. Kort sagt inte acceptabelt.

Nationellt utmärker sig journalistik där hälften av utbildningaran har bristande kvalitet (inkl Lund). Bara en är riktigt bra, den i Göteborg. Men Linnéunversitetet anses Ok och har hög kvalitet. Ett tips från undertecknad är att lägga in några poäng statistik-kunskaper i utbildningen. Gärna som spärrkurs, alltså obligatorisk för att få examen.

Endast ett fåtal program får betyget ”mycket hög kvalitet”. Notabelt är att sådana förekommer också på de mindre högskolorna. Som Kristianstads magisterporgram i psykologi.

Den som vill kolla närmare hittar en fiffig sökmotor för utvärderingarna här, antingen efter utbildning, betyg eller lärosäte.http://kvalitet.hsv.se/resultatsok

/PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>