En krona är en krona, eller?

8,89 var gårdagens notering SEK/Euro. Bra eller dåligt? Tja, det beror nog helt på vem man är. Är man svensk turist på väg till Kanarieöarna är det kanske inte så tokigt. Bättre än tidigare när en svensk 100-lapp knappt räckte till 10 Euro. Man får fler drinkar för pengarna och kan känna sig stolt över att det tycks vara ordning och reda på svensk ekonomi. Det senare missar ju sällan finansminister Anders Borg att framhäva.

Är man ett svenskt exportföretag är det kanske inte längre lika roligt när produkterna bara blir dyrare och dyrare. Det kan knappast vara någon fördel. För den som däremot exempelvis säljer Mercedesbilar på den svenska marknaden känns det kanske lite lättare. Och för danskar som bor i Köpenhamn och jobbar i Malmö känns det säkert fin-fint när lönen räcker lite längre.

Tänk om man i Södertälje hade Södertäljekronor, i Stockholm Stockholmskronor och dessa fluktuerade i värde med en si så där 20 %. Hade ju varit lite skakigt att bo kvar i Stockholm då om man började att jobba i Södertälje. ”Det hade ju inte fungerat!”, sa en god vän i just Stockholm till mig för något år sedan. Men det är ju så vi har det i Öresundsregionen.

Visst kan man med rätta kritisera Euron i en del aspekter. Och visst blir man stolt när den svenska kronan stiger i värde mot exempelvis den danska kronan och Euron. Men tanken att inom Europa underlätta för transaktioner och minska oron för valutan värde i framtiden är det inget fel på. Tänk om en krona verkligen vore en krona…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>