Handelskammaren i Detektor…

Sista inlägget (?) på ett tag om vår rapport om brott som väckt en hel del diskussion…

P1 har den som ämne i Sitt magasinprogram Detektor (e.u. sändning 7/4 kl 15, men det läggs säkert ut på sr.se). Har inte hört det ännu och man får väl bara hoppas att man inte låter alltför dum. En längre artikel om alla kommentarer finns här på newsmill.se

Huvudpointen är alltså att urbaniseringen som nu är ganska kraftig i Sverige kommer att attrahera brottslighet till de större städerna och det måste bemötas. Samtidigt är det grövsta dödliga våldet ett undantag från regeln att brott söker stora centra – denna kategori av brott förekommer över allt, men är såklart trots allt ovanlig. Allt detta enligt statistik och rapporter från bl a Brottsförebyggande rådet (www.bra.se).

Dock visar forskning att inflyttning till storstäderna inte tycks påverkas av brottslighet, däremot kan det påverka utflyttning från city dvs. var i en region folk bosätter sig. Högutbildade och andra s.k. Resursstarka personer tenderar att välja ytterkantssområden i högre omfattning om de upplever hög brottslighet i city. Detta kan riskera att spalta upp storstadsregioner socialt i olika områden.

All brottslighet är oacceptabel. Men storstädernas tillväxt och rekryteringen till dessa regioner verkar inte påverkas, alltså.

Mer om detta i vår korta sammanfattande rapport i detta stora ämne.. Synpunkter som vanligt alltid välkomna!

Per Tryding

2 reaktion på “Handelskammaren i Detektor…

  1. Det sker många och spännande förändringar i Malmö nu och brottsligheten är en viktig del som vi alla kan påverka och medverka till en positiv förändring. Som företagare är det viktigt att bemöta detta för att förändra synen av Malmö då många ute i Sverige tenderar att se vår stad som en problemstad. Det skulle vara spännande att få ta del av de strategier som Malmö Stad och Polisen arbetar efter samt vad vi som medborgare och företagare kan göra, vilka strategier kan vi arbeta efter?

  2. Tack för inlägget, Magnus! Har samma känsla som du. Och såklart betyder kommun och polis mycket. Åtminstone kommunen kunde vara mer öppen och inbjudande kring detta. Även om impulser och idéer gärna får komma utifrån, kommer förändringen infrån, från oss som verkar här. Vi är alltid öppna för förslag för vår del.
    /Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>