Malmöpolisen, the TV-serie

SVT slår på stort och kör nu en serie kallad Malmöpolisen som enligt påannonsen lovar tittarna pang pang från svenska södern.  Räkna inte med alltför mycket nyanser. Tror inte det passar i programmets story.

Tittarna kan dock trösta sig med att Malmöpolisens förnyade och förstärkta insatser verkar bita.

Våldsbrotten har sjunkit märkbart under 2012.

Brå publicerar inte så detaljerad månadsstatistik att man kan se alla detaljer, men avseende alla våldsbrott, så har första kvartalet 2012 sett en markerad nedgång i Malmö. Konsistent med detta har polisen ökat antalet beslag av vapen just i Malmö, vilket såklart ökat antalet anmälda vapenbrott. Dessa anmäls ofta av polisen själv.

(klicka på bilderna så blir de större)

Har inte testat, men förändringarna i Malmö ser ”optiskt” signifikanta ut och beror alltså i så fall icke bara slumpen.

Det har ju visat sig hart när omöjligt att diskutera detta med kriminalitet och statistik. Det finns många agendor och stort intresse för det spektakulära. Men tvärtemot vad som ofta sägs, så kan man inte ljuga med statistik – i alla fall inte för dem som kan läsa den. Men saker som analysenhet spelar alltid roll. Detta är delvis teoridrivet och kan såklart övervägas ur olika perspektiv.

Enligt förhandstipsen handlar programmet malmö-polisen egentligen mest om några kvarter (Seved). Och i så fall speglar det i alla fall att brott generellt söker sig till stora befolkningscentra men är kraftigt skevt fördelat inom dessa. Därtill vinns mycket på att titta på tidsserier för att se om enstaka år är outliers. Dansk brottsstatistik publiceras i form av kartor för den som vill. Här blir det tydligt att ”crime is urban and local”. Spannvidden i Köpenhamn mellan områden inom ”byen” är mellan 30 (grönt) och 68.000 (rött) brott per år.

Vi får se hur programmet Malmöpolisen funkar. Den riktiga Malmöpolisen verkar i varje fall funka i inledningen av 2012.

Slutligen: Landskronas borgmästare Torkild Strandberg har varit ute i media och reagerat mot att Malmö fått resurser som han tycker borde funnits hos honom. Kan vara på sin plats med statistiken för Landskrona också. Ja, anmälda våldsbrott har ökat sedan 2011s kvartal 1, men ligger likafullt under de senaste årens nivå. Men grundpoängen att vi kanske totalt sett underdimensionerat polisen är nog rätt. Det verkar ju som polisen har effekt när den får resurser.

/Per Tryding

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>