Politisk retorik i den högre skolan

I ett käckt pressmeddelande från energiminister Anna-Karin Hatt i dag så meddelas att regeringen ger klartecken till första delen av kraftledningen Sydvästlänken. Det är den södra och första delen som fått regeringens klartecken, vilket kommer att öka överföringskapaciteten med närmare 25 procent låter man meddela.

Sedan skriver man: ”Därmed spelar Sydvästlänken en avgörande roll för att vi långsiktigt och bestående ska kunna jämna ut de prisskillnader som tidvis kan uppstå till följd av de nyligen inrättade elområdena, …”

Det är väl utmärkt. Men problemet identifierades redan i slutet av 90-talet och 1997 beslutade riksdagen att ge Svenska Kraftnät i uppdrag att bygga ut just denna överföringskapacitet. Ännu är alltså kraftledningen inte byggd och de flaskhalsproblem som uppstod då Barsebäck stängdes har Svenska Kraftnät parerat med att införa elprisområden. Det senare innebär alltså högre pris i Sydsverige från tid till annan. Detta högre pris har på goda grunder lett till kraftig kritik mot såväl Anna-Karin Hatt som Svenska Kraftnät och dess genereldirektör Mikael Odenberg.

Och i dag meddelar alltså regeringen att man beviljat tillstånd – nätkoncession – till bygget och löst problemet. Det kallar jag politisk retorik i den högre skolan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>