Riksdagen rev upp Öresundsavtalet

Riksdagen har beslutat att riva upp Sveriges skatteavtal om Öresund med Danmark. Bortsett från att det alltid är lite dramatiskt när regeringen förlorar i kammaren, så är det här framför allt en central fråga för Öresundsintegrationen.

I förra veckan (28/3) röstade riksdagen om en serie motioner rörande skatter. Det normala är att motioner avslås, närmast som en formalitet. Flertalet motioner är ju skrivna av enskilda ledamöter för att lyfta en profilfråga eller av oppositionen för att definiera sin egen politik. Men på en mycket viktig punkt, nämligen avseende Öresundsavtalet om skatter hände något ovanligt: Motionen vann och riksdagen röstade med två rösters majoritet för att riva upp avtalet om skatter med Danmark.

Motionen som vann var skriven av Leif Jakobsson (S) och Mats Pertoft (MP) med flera. Malmöledamoten Leif Jakobsson är ”Löfvens man” i skattefrågor och därmed får man betrakta detta som väl förankrat i oppositionen. Detta är särskilt intressant eftersom avtalet (som godkändes 2004) ingicks av en socialdemokratisk regering under Bosse Ringholm. Låt vara att de underskattade frågan den gången. Motionen innebär alltså också en signal om socialdemokratin är beredd att titta på dessa frågor med friska ögon.

Så här skriver motionärerna bland annat: ”Skatteavtalet med Danmark måste förhandlas om. Avtalet är i sin utformning till stor nackdel för Sveriges kommuner och ytterligare ofördelaktigt i sin tillämpning. Det måste till ett avtal där skattepengarna hamnar i den kommun där man nyttjar välfärden. Det borde inte finnas några hinder mot att påbörja en omförhandling av skatteavtalet, och genom att inte redan nu begära en omförhandling av avtalet förlorar man viktig tid.”

Detta innebär alltså konkret att Riksdagen nu sagt till regeringen att omförhandla. Enklast sker detta troligen genom att man utnyttjar de klausuler för omprövning som finns i det existerande avtalet.

Det kanske kan kännas lite snopet att förlora en sådan här omröstning för regeringen. Men här bör man vara pragmatiskt och ta detta med gott humör. Det finns ju faktiskt flera saker som kan förbättras i dagens avtal. Ökad tydlighet vad gäller extraknäck, pensionerna och systemet för utjämning är några. Det här är insikter som många borgerliga politiker också har framfört. Finns alltså ingen anledning att leka blockpolitik.

Så kör på nu!

Lite källor: Utskottets behandling finns här (se Öresundsavtal) och riksdagens beslut hittas här. Omröstningen finns som punkt 16 sist på sidan.

/Per Tryding

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>