Harvard für alle

Här är en intressant utveckling, som kanske kommer skaka om mer än man först tror. Ivy Leauge, de fina amerikanska elituniversitet har börjat ge kurser online alldeles gratis.Stanford var först, men nu har Harvard och MIT hakat på.

Vi talar alltså om skolor som kostar 60.000 dollar per läsår att gå på. Varav kanske 40.000 kan vara terminsavgifter.
Varför gör de på detta viset?
Ett svar är att man vill dela med sig och bidra till högre kunskaper i världen. Ska inte helt uteslutas såklart. 
Ett annat svar är att man vill utveckla och utvärdera plattformar för online-utbildning. Flera konkurrerande system finns och skolorna satsar på lite olika hästar.  
Därifrån finns tankar om olika affärsmodeller. Man ger en gratis kurs för 5.000 studenter i hela världen inom Programming Massively Parallel Processors. Sedan säljer man info om de 500 bästa till företagens HR avdelningar. Eller så har du det som bas för ditt stipendiesystem för att hitta de bästa begåvningarna. Eller så tar man så småningom 20 dollar av varje och får in lika mycket som på en vanlig enstaka kurs, fast till lägre kostnad. 
Möjligheterna är många.
Men det kommer betyda massiv konkurrens på andra högskolor. Varför gå en grundkurs i Lund om du får den gratis på nätet från världens bästa som Harvard? I synnerhet om du funderar på att läsa på distans i vilket fall. 
Vi får se hur de på sikt använder detta och utan att kannibalisera den egna skolan. Men lite att tänka på också här hemma är det allt.
Mer här

http://m.extension.harvard.edu/open-learning-initiative

/PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>