Tillväxtens gap

Här kommer en viktig bild från OECD. Den sätter tal på en av de stora utmaningarna inom kompetensutveckling. Å ena sidan arbetslöshet, inte minst bland unga och å andra sidan andelen företag som inte hittar rätt kompetens (2007 och 2010). Sverige och en rad andra länder är med.

I många länder har vartannat företag upplevt problem med att hitta rätt kompetens.

Bilden säger en del. (klicka så blir den större)

Att så många länder har det här problemet säger väl i och för sig att det inte är så lätt att hantera. Kanske ändras kravprofilerna snabbare än utbildningarna rimligen kan göra på kort tid.
Men samtidigt är det en fingervisning om var det finns potential att skapa ny tillväxt. Det är i det här gapet som tillväxten finns och som kan fyllas genom att skapa utbildning som passar med efterfrågan.
Träffade nyligen Per Nyström (CEO på Flextrus i Lund) på ett regionstyrelsemöte i Handelskammaren och han uttycker det mer rakt på sak. Det gäller att skapa vanliga jobb för vanliga människor.
Varför ska det vara så svårt?

/PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>