Den digitala premiärministern

I samband med årets Östersjötoppmöte Baltic Development Forum lade Handelskammaren fram en rapport genom BCCA (vårt nätverk i Östersjöregionen).
Rapporten diskuterades ingående med Estlands premiärminister Andrus Ansip. Estland ligger klart i innerspåret vad gäller internet och det digitala samhället. Alla ha en e-legitimation, som är utformad så att den kan funka internationellt. 94% deklarerar elektroniskt. 25 % röstar elektroniskt. För att ta ett par exempel.
  • Med transparens och respekt för integritet fungerar detta väl i ett land som inte bara talar om det, utan faktiskt har levt under sovjets Big Brothers på riktigt. 
  • ”e-tax puts peace in the heart”, sa Ansip och hänvisade till att man minskar felen och utrymmet för korruption genom denna typ av lösning. Och tillade att det kanske hjälper med platt skatt.
Om rapporten sa han– this is a very good report. Och lovade att ta huvudpunkterna vidare inom EU och med kollegor i andra länder. Hans team hade redan skickat den till Camerons kansli i London.
·         Ansip menar, som vi lyfter fram i rapporten, att vi måste koordinera regler och harmonisera den digitala världen i Europa. Och vi kan börja norrifrån.
Estland är ett litet land, men Ansip har något som inte alla politiker har – ”Star quality”. Så vi får hoppas kollegorna tar intryck.
Efter mötet med Ansip avhölls en paneldiskussion om the Digital Single Market

Rapporten var framtagen genom input från företagsledare från massor av företag, bland andra google, IBM, andra handelskammare, Ericsson i Polen. Men den som höll i pennan var vår egen analytiker Joakim Lundblad.
Här står han med Ansip och slickar i sig beröm. Anas ett drag av star-struckness i Joakims ögon? (Obs Joakim till vänster)
/Per Tryding

2 reaktion på “Den digitala premiärministern

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>