Staden som jobbar till tusen

Enligt en undersökning saknar näringslivet i Växjö 1000 personer. Så många jobb finns som man inte kan besätta eftersom personer med rätt kompetens för jobben saknas. Det handlar såklart till stor del om tekniskt kunnande av olika slag.
Men i Växjö sitter man som bekant inte på händerna och hoppas, utan har dragit igång en kampanj.  Det är ett intressant upplägg och det skall bli spännande att följa det arbetet.

Handelskammaren kommer i höst att titta närmare på yrkesutbildningarna. Det är uppenbart att en del av problemet på kort sikt har en del med hur de hanteras att göra. ”Tillväxtens gap” måste stängas.

Men på lite längre sikt är vi tillbaka till vår andra käpphäst – att göra läraryrket attraktivt. Nu har även DI (26/6) uppmärksammat att det råder en skriande brist på tekniklärare. Hur skall det avhjälpas?
Vårt svar är att göra det attraktivt att söka sig till yrket. Ökade löner, bättre utbildning. Men också att släppa in lämpliga personer mer annan teknisk bakgrund till yrket som tekniklärare – genom en s.k. ”bar exam”
Detta blir ett viktigt budskap i Almedalen där vi diskuterar detta på ett seminarium bland annat med lärarfacken och Metall…
/PT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>