Almedal special..

Almedalen upplaga 2012 är nu i full gång.

De senaste åren hör det till att någon offentligt kritiserar hela grejen. I år dömer en PR konsult ut sina branschkollegor som han menar av egenintresse får kunder att slösa pengar på att kommunicera budskap i en miljö där man nästan garanterat drunknar. (artikeln här på Newsmill.se)

Något ligger det i detta, åtminstone om syftet är att lansera en ny fråga brett. Då krävs nog ganska uppskruvad volym eller äkta kreativ höjd för att slå igenom. Men å andra sidan är ju en av poängerna med Almedalen att man kan nå beslutsfattare direkt och inte indirekt via massmedia.

Det är inte möjligheten till envägskommunikation, att föra ut budskap som är veckans fördel. Utan det är mötet av människor och tankar – så öppet som möjligt. Betraktar man Almedalen som en mässa eller ett stort seminarium i politiska idéer kan man få ut en hel del.

Ett bra exempel på Almedalen när det funkar som bäst var Öresundshusets seminarium om medias bevakning av Öresundsregionen/Skåne. På podiet stod bland andra Expressens och Aftonbladets politiska chefsreportrar, chefer från TV och radioprofilen Staffan Dopping. Jan Wifstrand från Rapidus modererade och ”grillade” dem kring en färsk rapport som visade att riksmedia nästan bara skriver om Skåne när det begåtts ett brott. Numera är publiken ofta lika kunnig som panelerna och det gäller ofta i Almedalen också. En bra moderator använder detta och såväl Olof Lavesson från riksdagen, Anders Mellberg, kommunikationschef Malmö Stad, Pia Kinhult regionordförande i Skåne och Handelskammarens Stephan Müchler blev inkastade i diskussionen från publiken.

Där fungerade Almedalen som forum riktigt bra. Tror inte det ens går att samla alla dessa personer samtidigt i ett rum någon annanstans än under just denna vecka. Så frågan vad det är värt om man nu skall tala om value for money..

Men visst det finns en hype. Massor av TV-studios byggs up (SVT, TV4 news, expressen, aftonbladet med flera) och slåss om intervjuer. Man kan undra hur många som tittar klockan 09.35 en solig junidag. Och det skall sägas att det är klart skiftande kvalitet på de nästan två tusen arrangemangen. Även stora organisationer gör rookie-misstag som att ha paneler med åtta personer på podiet utan att hinna med egentlig plats för publikfrågor. Konkurrensen om publiken är för övrigt ganska stor, men man skall betänka att väldigt mycket är också mycket smalt. Fjärrvärme är viktigt på riktigt. Men lets face it. Det blir inte den stora valfrågan 2014 så om det kommer tjugo personer är det ok – eftersom det ofta är besökare med intresse och kanske viss betydelse för frågan.

Så det gäller att tänka igenom sitt upplägg.

Handelskammaren genomförde ett välbesökt seminarium om kreativt företagande på måndag morgon (uppmärksammat i förväg av bland andra Göteborgs-Posten). Samtidigt medverkade vi i lärarförbundets debatt om framtidens lärare med vår färska lärarenkät i ryggen. Efteråt hade vi möte med Eva-Lis Sirén som är ordförande för Lärarförbundet och diskuterade vår syn på de här frågorna.

Under eftermiddagen var det bland annat seminarium om Teach First där ingenjörer, läkare och ekonomer kan efter sin examen kan göra ett par år som lärare. Och ett seminarium om storföretagens betydelse för svensk forskning.

Idag tisdag genomför vi ett seminarium om hur vi skall finansiera infrastruktur i framtiden. Detta tillsammans med Stockholms handelskammare. Notabelt från Sydsverige är också högskolan i Kristianstad som presenterade och diskuterade sitt framgångsrika koncept för att knyta in företagspraktik i akademisk utbildning.

Meta-diskussionen om diskussionen under veckan har såklart sin plats den med. I år verkar kritiken starkare än tidigare, så kanske börjar vi närma oss zenit i form av antal aktiviteter. Men veckan kommer att bestå ett bra tag till. Var så säker.

/Per T

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>