Hur Handelskammaren fixade ESC till Skåne

Det är verkligen kul att se hur tyckar-eliten i Solnaregionen fick kollektivt slag när det visar sig att SVT vill arrangera Eurovisionsfinalen (ESC) 2013 i Malmö.

  • Somliga såg genast detta som ett slags blidkande av (S) och Illmar. (NU kommer kompensationen för att högerpartisten Sam Nilsson satt i nitton år som chef på SVT. Sedan var det ju inte kommunen som fick ESC, utan Malmö Arena, ett företag. Förresten:  S:et står för Sveriges television)
  • Andra oroade sig för att det inte finns plats nog i Malmö Arena, fantastiska Solna nya fotbollsarena tar fler åskådare. (Fast där glömmer de nog att ESC sänds i TV – man måste inte sitta på plats. Därför är scenmöjligheterna viktigare än parkett-ytan. Dessutom hade Skåne vunnit i alla fall om det blivit Solna, eftersom Peab byggt hela klabbet)
  • Några oroade sig för var festandet skulle kunna ske. (Lite rörande med tanke på att många stockholmare festar lika darrigt som de lirar fotboll, bland annat för att de saknar bra underlag hela året)
  • Och var ska folk bo? (På hotell kanske? Fast här är somliga rädda för att någon som deltar i ett internationellt arrangemang kan bo i Danmark, som är så osvenskt)

Nu har den initiala chocken lagt sig. Då slår istället den försvarsmekanism som psykologerna kallar self-serving bias till.

Sanna Rayman i SvD skriver att Malmö Arena fick arret för att SVT vill skruva ner ambitionerna och toppklippa ett arr som typ blivit för hypat.  Det är inte fel på oss i Solnaregionen, det är fel på arrangemanget. Vi vill ändå inte ha det, för det är för litet.

Snart kommer de mer renodlade konspirationsteorierna.

Så här kommer ett avslöjande. Allt är en långsiktig plan från Handelskammaren. På sextiotalet hade Skånes Handelskammare en ordförande som var VD på sockerbolaget. Han hette Sven Hammarskiöld (bilden) och var en industrialist av den gamla goda, långsiktiga sorten. Och även pappa och farförälder.

För att motivera barnbarnen att vara lojala mot Skåne gav han dem alltid glass när de hälsade på. Långsiktighet fungerar. Strategin lyckades.

Ett av barnbarnen var Eva Hamilton. Idag är hon VD på SVT…

/PT

3 reaktion på “Hur Handelskammaren fixade ESC till Skåne

  1. Lovar ni att sätta munkavel på Reepalu så att han inte skämmer ut hela landet? Det är ju trots allt en tävling där israeler skall delta.

  2. Så himla löjlig bloggpost. Lokalpatriotismen i Skåne är patetisk när man läser sådan här dynga. Tycker handelskammaren att 20 miljoner skattekronor är bra investerade pengar i ett sånt här jippo-projekt? Nåja, det är ju skönt att vi i övriga landet slipper vara med och betala just den delen av kostnaden för spektaklet i alla fall.

  3. Kul att det blev Skåne och Malmö! Hoppas ni (Handelskammaren) kan göra något kul arrangemang i anslutning till arret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>