Regeringens tillväxtvärk

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet tvingades kasta in handduken efter vad många ansåg vara lite väl vidlyftig representation och kanske framför allt för hennes tondövhet för hur det hela uppfattas. Vad som egentligen skett och om det verkligen var vidlyftigt tror jag ganska få faktiskt satt sig in i.

I går träffade näringsminister Annie Lööf sina myndighetschefer för att tala om för dem att man skall vara försiktig med skattemedel. Det skall man givetvis vara. Men är inte den viktigaste frågan vad man faktiskt åstadkommer, på exempelvis Tillväxtverket? Ingen har lyckats övertyga mig om att de 3,7 miljarder man årligen förfogar över där används på bästa sätt för att skapa just tillväxt.

Med tanke på i vilket skick exempelvis vår svenska skola eller våra vägar och järnvägar befinner sig i kanske det kunde finnas andra användningsområden för att åstadkomma verklig tillväxt?!

För den ena hälften av de pengarna hade man exempelvis kunnat finansiera flera stora infrastrukturprojekt. Det behövs och det skulle skapa reell tillväxt. För den andra hälften hade man kunnat höja duktiga lärares löner. Då hade man lockat fler kunniga medarbetare till skolorna och höjt utbildningskvaliteten. Och det hade också bidragit till bättre tillväxt i landet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>