Euron i ett längre perspektiv

De senaste veckorna har den svenska kronan tappat i värde mot Euron och tur är det. Tur att vi blir fattigare? Jo, faktiskt. För många svenska exportföretag har den starka kronan varit besvärande stark. Så stark att Volvochefen Jacoby talat om att förlägga mer produktion utanför Sverige för att klara konkurrenskraften.
Visserligen hade vi för några år sedan, i den första återhämtningen efter Lehmannkraschen, stor hjälp av en svag krona, men nu har det alltså varit precis tvärtom. Vad som kommer att ske är det ingen som vet. Och det är ju precis det som är problemet. Våra viktigaste exportmarknader har euron som valuta, men inte vi.
Många olyckskorpar har förutspått eurons sammanbrott, ibland nästan skadeglatt. Sannolikheten att valutan bryter samman är ytterst liten. Det skulle helt enkelt vara alldeles för kostsamt och dessutom inget som på något sätt skulle gynna svenskt näringsliv. Problemen kommer att kunna hanteras, som så många gånger tidigare.
Vi människor har ibland en lustig förmåga att måla upp dagens kriser och problem som de värsta någonsin. Men titta tillbaka bara 100 år så går det finna betydligt värre problem och kriser som kunnat redas ut. I det perspektivet är eurons bidrag till fortsatt europeisk integration ett historiskt föredöme.  Låt oss inte glömma det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>