Gärna höghastighetståg, men först en fungerande stambana

Järnvägar har blivit ett allt hetare politiskt tema. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att få OECD-länder satsar så lite på vägar och järnvägar som just Sverige och det börjar märkas nu. Systemen fungerar inte längre. Tågen går inte i tid eftersom växlar och elledningar ständigt går sönder. Dessutom är kapaciteten för liten. Problemen är nu så stora att regeringen avser satsa 55 miljarder dels i nya projekt, dels i förbättrat underhåll. Bra!

Samtidigt lever frågan om en höghastighetsbana mellan Stockholm och Öresundsregionen, vilken kan verka rimligt. Men det är inte rimligt att satsa de 150 miljarder banan beräknas kosta i ett nytt system innan man sett till att det gamla systemet fungerar. För en bråkdel av pengarna hade en upprustning och utbyggnad av södra stambanan åstadkommit underverk. Om detta skriver Thomas Carlzon, IKEA; Lennart Pihl, Green Cargo och undertecknad i dag på DN-debatt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>