Historisk dag i framtiden

Idag är en lite historisk dag. Vervassungsgericht i Karlsruhe (Tyska författningsdomstolen) skall uttala sig om det är lagligt för Tyskland att medverka till de senaste justeringarna i Euron. Och Apple lanserar sin Iphone5. Tror båda går bra.

Igår var också en historisk dag. Regeringen lanserade en ”historiskt” stor satsning på forksning. Detta för att följa upp sin historiska satsning på infrastruktur som lanserades nyligen.

Men regeringens historia skiljer sig från normal historia. För den ligger i framtiden. Satsningarna kommer nämligen i huvudsak under nästa mandatperiod och därefter.

Det blir lite konstigt. Men det är inte bara regeringens fel. Vi har idag egentligen inget system för att hantera investeringar i staten. Visserligen är många utgifter kortsiktigt bundna genom att system tickar på, kanske 98% av ett departements budget är redan låst när budgetarbetet börjar. Men staten lever principiellt år för år, eftersom det inte sätts av pengar för framtida investeringar. Och när det drar ihop sig backar man ofta. 40% av infrastrukturpengarna brukar försvinna på vägen.

Det är dags att vi ser över det här, så att regeringen i framtiden kan lova saker på riktigt, genom att verkligen boka pengarna. De satsningar som sker nu är till stor del visioner.

Vi får se hur historiska satsningarna kommer att upplevas när vi är framme i framtiden.

/PT

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>