Kunskap eller fostran i skolan?

Skolan ger alltid samtidigt två saker. Kunskap och fostran. Båda är ganska hala begrepp, men kunskap är sånt som matte, historia och biologi. Fostran handlar mer om att lära sig fungera som en person bland andra människor i samhället. Det är starkt laddat med värderingar.

Ofta ligger detta med värderingar närmare hjärtat än kunskap. Kanske är det därför som FNs deklaration om mänskliga rättigheter slår fast att ”Rätten att välja utbildning för barnen tillkommer i första hand deras föräldrar.”

Men det gäller inte bara föräldrar. Snart sagt varenda särintresse i samhället har förslag om vad skolan borde lära barnen. Allt från ett par timmar i veckoschemat till att just deras syn på världen skall genomsyra läroplanen, så att man redan från barnsben förstår hur världen skall vridas.

Näringslivet har tyvärr en liknande tendens ibland, detta med entreprenöriellt lärande är ett exempel (mer här). Missförsta nu rätt. Saker som ung företagsamhet som ytterst är frivilligt och inte trängs med läroplanen är utmärkt. Det är pillet inne i ämnescheman och pedagoiken som ororar.

Nyligen såg vi ett exempel på ett utspel i denna anda på aktuella frågor i Sydsvenskan. Det är Malmö stads skolborgarråd (S), Naturskyddsföreningen och Malmö högskola som skriver om en ny modellskola. Ansatsen oroar. Det är mycket av politiska utspel, som agenda 21 och annat. Men det nämns inget om det mest självklara vi måste ge eleverna för att hantera framtidens klimatfrågor, nämligen gedigna kunskaper i matte, fysik, kemi och biologi.

Fostran i vissa riktningar finns det många som vill ge skolan. Men vem slåss för ett ökat inslag av kunskap?

Kanske är det till slut föräldrar och lärare som får göra det tillsammans.

/PT

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>