Sänkt skatt för stark krona?

Igår sänktes den svenska bolagsskatten till 22%. Varje procentenhet innebär minskad inkomst för staten på ungefär 3,5 miljarder kronor och totalt innebär det skattelättnader på ca 16 miljarder. Detta är såklart inte bara välkommet, utan nödvändigt.

Det finns både ideologiska politiska skäl och ekonomiska skäl att genomföra detta just nu.

Ideologin handlar om att finansieringen delvis sker genom en ”skatteväxling” där staten täpper till ett kryphål som gör att företag i praktiken kan ta ut vinster till utlandet obeskattat, genom att låna pengar mellan svenska och utländska bolag och betala höga räntor för detta – man ”räntesnurrar” pengar som oskattat hamnar i de utländska bolagen. Detta gör dubbel nytta. Det markerar att regeringen ogillar denna typ av skatteplanering i sig och är beredd att agera. Men det skall också ses i ljuset av debatten om vinster i vården. Genom att stänga denna dörr, så möter regeringen en del av kritiken mot vinster i välfärden.

Men det ekonomiska är intressantare. Att sänkningen sker nu har såklart med den starka kronkursen att göra. Denna har snabbt lagt sordin på temperaturen i svensk ekonomi, eftersom den sammanfaller med en global avmattning. Sänkt bolagsskatt kan kompensera till viss del.På så sätt kan detta ses som en konjunkturbekämpande insats.

Men det handlar också om ett annat politiskt projekt som vi kanske ser konturerna av. Sverige som hårdvalutaland, där svenska förmögenheter växer i förhållande till utlandet. Det finns olika strategiska fördelar med det långsiktigt i ett mer normalt ekonomiskt klimat. Men det innebär en påfrestning för ett land med mycket basindustri, i synnerhet i en dålig konjunktur. Och då måste skattesystemet successivt anpassas efter en krona som är högt laddad med värde. Kanske är detta den bakomliggande tanken med sänkningen.

PT

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>